Ați auzit de vorba asta: „Cu cât o ofertă este prea bună ca să fie reală, cu atât crește și riscul de a fi jefuit”? Ei bine, dacă tot ești pe cale de ați cheltui banii pe o păcăleală, măcar să fie una cât de cât elaborată pentru a mai îndulci cumva gustul amărui pe care-l ai în gură când realizezi că ai fost țepuit.
Asta se pare că a pățit un client din mama Rusie care a dus un HDD extern de 500GB (cumpărat la un preț foarte mic din China) la un centru de reparații dintr-un oraș situat la granița cu țara ălor mici da’ mulți. Motivul nemulțumirii clientului? HDD-ul uita datele care erau tranferate pe el. Când a fost deschisă carcasa acestuia, cauza acestor pierderi de memorie a devenit evidentă….
Înăuntrul acestuia erau fixate două piulițe de dimensiuni apreciabile pentru a-i conferi o greutate decentă, alături de o memorie flash cu o capacitate anemică de doar 128MB în locul celor 500GB promiși. Interesant este și faptul că această memorie era setată într-un fel de buclă inteligentă care, atunci când se umplea, începea să suprascrie datele mai vechi. În ciuda acestor „neajunsuri”, HDD-ul raporta ca fiind de… 500GB.
Produsul final este un HDD extern care va reda doar ultimele minute dintr-un film deși va pretinde că întregul fișier a fost transferat cu succes. Morala acestei povești este că dacă ceva pare prea ieftin să fie adevărat, chiar ar putea fi… ieftin (construit).(Via Livejournal).
Chestia asta îmi amintește de o altă întâmplare petrecută în urmă cu vreo 3-4 ani când stick-urile USB de 256MB și de 512MB aveau un preț acceptabil (undeva în zona 80-100lei) și o cunoștință îmi oferă un stick USB pe care scria Sony Vaio și o capacitate de 8GB la prețul de doar 100 de lei. Chiar mă întrebam de când și-a extins Sony celebra serie Vaio și pe tărâmul flash-urilor USB și eram curioasă să-i testez viteza de scriere. Bag stick-ul într-un calculator, Windows-ul îmi raportează conștiincios cei aproximativ 8GB dar, când încerc să copiez un film de vreo 700MB, operațiunea eșuează cu un avertisment de „disk full”. În cele din urmă prietenul meu recunoaște că-l are de la cineva care s-a întors recent din China și avea de vânzare câteva zeci de astfel de stick-uri fake pe care le-a cumpărat cu 1$ bucata.
Oricum, nu aveam idee că Samsung produce și piulițe , iar chinezii ar fi trebuit să-i mai monteze și un difuzor care să redea sunetul scos de un HDD cu platane chiar dacă prețul de achiziție ar fi crescut exponențial.